"Som el que llegim"

divendres, 18 d’octubre del 2013

"Un barril de sabó moll"

Carrer St. Francesc. Imatge extreta de Ruta literària
de Jesús Moncada. Mequinensa
. Programa ARCE
Moncada aprofita la figura del vell Cristòfol per donar més versemblança al relat, ja que és este personatge qui narra els fets esdevinguts. En el primer conte del recull, el vell Cristòfol ens explica l'episodi del Florenci -peó de l'embarcació que tenia Pere Camps com a patró-, que ha de traslladar a peu un barril de sabó moll des del llaüt fins a la botiga de l'Adelaida, al capdamunt del poble. Clica el següent enllaç si vols veure un breu vídeo muntat pel Centre d'Estudis Tirant lo Rall, en el qual s'explica l'elaboració del sabó moll i les finalitats per a les quals és destinat:

Activitat. 1. El Cristòfol, mentre explica el que va succeir amb el barril, parla en un moment determinant de la Marieta Peris i és a punt d’explicar-nos alguna cosa que va succeir entre ells dos, però ho deixa córrer: "ja t'ho explicaré un altre dia". Per quins motius creus que no ens explica res d'esta relació? (Pots llegir l'apartat Estil de la introducció -pàg. 29-30- per tindre idea d'alguna de les raons) Atreveix-te a formular alguna hipòtesi sobre el que va passar entre el vell Cristòfol i la Marieta Peris.
2. Per què cap al final del conte se compara el personatge de Florenci amb el de Sísif? Qui és Sísif i quina relació té amb Florenci, en el marc del que succeeix al conte? 

2 comentaris:

  1. No ho va explicar per què no li agrada barrejar les històries, como diu en la introducció del llibre a les pàgines (29-30), pero a part jo crec que tambè no ho va explicar per que era massa personal. Algo que encara no ha superat el personatge o que desencadena altres històries.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ben observat, Hanane. Segurament aquella altra història faria córrer rius de tinta (i de comentaris per part dels veïns)!

      Elimina