"Som el que llegim"

dissabte, 9 de novembre del 2013

"Guardeu-vos de somiar genives esdentegades"

Imatge extreta de www.jesusmoncada.cat
L'últim conte d'El Cafè de la Granota, el més llarg, és també el més inquietant. Gira al voltant de la malaltia del petit Carles, fill de Gabriela i de Marcel·lí, els quals no estan passant per un bon moment en la seua relació. El relat ens porta endavant i endarrere en el temps: hi descobrim les escapades amoroses de Marcel·lí a Tortosa, aprofitant viatges amb el llaüt per baixar-hi carbó; ens preocupem per la salut de Carles i per saber com acabà la visita que Gabriela, sa mare, emprengué amb ell a Lleida, per descobrir què li passava al petit; i també ens adonem que tot s'ha d'interpretar des d'un moment posterior, en el qual s'està duent a terme un judici amb Gabriela com a acusada.

Element indispensable del conte és la creença en supersticions i en pràctiques màgiques, per part d'alguns dels personatges. Podríem dir que són les desencadenants de l'acció final de Gabriela, acció que l'autor no ens acaba d'especificar amb total claredat i que deixa a interpretació del lector.

Activitat. En un moment del conte es comenta el significat de somiar una boca sense dents i amb genives sangonoses. Què significa este somni, per a la persona que el té?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada